Cyberrisico's onder controle

Leven in het digitale tijdperk biedt veel voordelen. Via internet kom je met alles en iedereen in contact. Met onze smartphones kunnen we communiceren waar en hoe we willen. En het is nog nooit zo eenvoudig geweest om informatie te verspreiden en te delen. Maar we zijn van de technologie afhankelijk geworden, en dat maakt ons kwetsbaar. Bedrijven en organisaties krijgen steeds meer te maken met cyberrisico’s zoals digitale inbraken, fraude en hacken.

Cyberrisico’s raken iedereen

Het is bijna dagelijks nieuws dat banken doelwit zijn van een cyberaanval. Dat klantgegevens op straat liggen en internetbankieren onmogelijk is. Of dat falende ICT-systemen zorgen voor een chaos op de weg of het spoor. Wie kijkt er nog op van verdachte spam in zijn mailbox? Cybercrime kost de Nederlandse samenleving op z’n minst 10 miljard euro. Het is voor Aon aanleiding geweest om cyberrisicomanagement te ontwikkelen.

Analyseren, beheersen en bestrijden

Cyberrisicomanagement staat voor een samenhangende aanpak van analyseren, beheersen en bestrijden van cyberrisico’s. Een continu proces, waarbij allereerst gekeken wordt naar  mogelijke oorzaken. Loopt een organisatie verhoogd risico door moedwillig handelen (malware, hacking), technisch falen (storing) of laat de beveiliging en het beheer van de ICT-infrastructuur te wensen over?

Grote gevolgen

Als een organisatie het slachtoffer wordt van een cyberaanval, zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Klanten gaan vraagtekens zetten bij het bedrijf. Hoe staat het met mijn persoonlijke gegevens, is mijn geld wel veilig bij deze bank? Technisch falen kan het productieproces lamleggen. De continuïteit van de organisatie komt in gevaar. En dan zijn er nog de kosten voor herstel van de schade van de cyberaanval.

Nieuwe privacywetgeving

Organisaties moeten ook om andere redenen serieus werk maken van cyberrisicomanagement. De Europese Commissie heeft namelijk de controle op schending van de privacy aangescherpt. Organisaties moeten een datalek binnen 24 uur melden. Anders krijgen ze een boete van maar liefst 2% van de jaaromzet. Daarnaast is het zo dat bestaande verzekeringen de (financiële) gevolgen van cyberincidenten veelal niet dekken.

Praktisch advies

Om organisaties en bedrijven te helpen heeft Aon een speciale taskforce ingesteld: de taskforce cyberrisico’s. Met behulp van de Aon Cyber Insurance Quick Scan wordt bekeken of de organisatie actuele cyberrisico’s onder controle heeft. Of en waar verbetering noodzakelijk is. Of de huidige verzekering wel toereikend is of dat een cyberpolis een betere optie is. Wilt u meer weten? Kijk op aon.nl/cyber voor uitgebreide informatie, een vrijblijvend premievoorstel en voor de contactgegevens van de taskforce cyberrisico’s. 

 
 

Contact

Zakelijke verzekeringen Aon

Telefoon: 071 – 364 35 00
08.00 – 18.00 uur (ma t/m vrij)